Τι ψάχνεις;
Θέμα
Συζήτηση
Συλλογή Υπογραφών
Ψηφοφορία
Ερώτημα προς το Δήμο
Ανακοίνωση
Απόφαση
Όλα
Σε ποιά κατηγορία;
Περιβάλλον
Καθαριότητα
Φωτισμός
Τεχνικά
Πιστοποιητικά
Αστυνόμευση και Άδειες
Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη
Τουρισμός
Απόδημοι
ΑΜΕΑ
Άδειες Κ.Π.Υ.Υ.Ε
Όλες
Άνθρωποι, Κοινότητες και Διαβίωση
Βεβαιώσεις
Δημόσια Διοίκηση
Δημόσιες Συμβάσεις
Όλες
Σε ποιά περιοχή;
Δήμος Κω
Δημοτική Κοινότητα Κω
Τοπική Κοινότητα Αντιμάχειας
Τοπική Κοινότητα Καρδάμαινας
Τοπική Κοινότητα Κεφάλου
Τοπική Κοινότητα Ασφενδιού
Τοπική Κοινότητα Πυλίου
Αντιμάχεια
Μαστιχάρι
Καρδάμαινα
Κέφαλος
Καμάρι
Κάμπος
Όνια
Ασφενδιού
Ζηπάρι
Άγιος Δημήτριος
Λαγούδι - Ζια
Λινοπότης
Τιγκάκι
Πυλί
Μαρμάρι
Κως
Όλες
Προσδιόρισε ημερομηνία
2021
2020
2019
2018
2017
Όλα τα έτη
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
Όλοι οι μήνες
Δώσε λέξη - κλειδί
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-02-2017 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Δημοσιεύτηκε : Πέμπτη, 23-02-2017
Κατηγορία/ες : Νέα Γενιά, Περιβάλλον, Ποιότητα Ζωής - Διοικητική Εξυπηρέτηση, Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός, Ανάπτυξη - Δημόσια Έργα - Πολεοδομία, Απασχόληση, Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη, Τουρισμός, Απόδημοι, ΑΜΕΑ
Συνημμένα αρχεία:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-02-2017 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΛ.ΚΑ.docx
Χάρτης.docx
φωτο 1 copy.pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ‘’Πρωτοποριακό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών από πλημμύρες και προμήθεια ειδικού οχήματος για την πολιτική προστασία- Πρόταση του Δήμου Κω στο Ε.Π ‘’Νότιο Αιγαίο’’.

Ο Δήμος Κω έχοντας αναπτύξει για πρώτη φορά τη δική του δομή πολιτικής προστασίας, είναι πολύ κοντά στην υλοποίηση πρωτοποριακών έργων και δράσεων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Κω κατέθεσε την Δευτέρα, μια ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης για έργα και υποδομές που θωρακίζουν το νησί απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο».
Η πρόταση περιλαμβάνει:
-Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών από πλημμύρες με χρήση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων και εφαρμογών πρόβλεψης και ανάλυσης μετεωρολογικών και φωτογραμμετρικών δεδομένων, με συνολικό προϋπολογισμό 485.088 €.
-Την προμήθεια ενός νέου οχήματος εκτάκτου ανάγκης με βυτίο νερού και σύστημα αναρρόφησης, για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κω» (ωφέλιμου φορτίου δέκα τόνων) με προϋπολογισμό 200.000 €.
Το πρώτο έργο, η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών από πλημμύρες περιλαμβάνει την προμήθεια ενός μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος με δυνατότητα χρήσης και κατά τη διάρκεια επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, την προμήθεια και εγκατάσταση έξι αισθητήρων εδάφους μέτρησης υδάτων, που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία στις κρίσιμες περιοχές, την προμήθεια και εγκατάσταση υπολογιστών και εκτυπωτών, για εκπαίδευση των χρηστών στο σύστημα.
Περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη υποσυστημάτων για:
-πρόβλεψη πλημμυρών με μοντέλα προσομοίωσης/πρόβλεψης για την αντιμετώπιση πλημμυρών και γεωλογικό μοντέλο (δύο διαστάσεων).
-εκτέλεσης μοντέλων και ανάλυσης δεδομένων διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων (με χρήση και ψηφιακών χαρτών) διαδικτυακής πύλης,
-εναλλακτικά κανάλια πρόσβασης (εφαρμογές κινητών και ενημέρωσης με τη χρήση πολυκαναλικού Messenger).
Προβλέπεται επίσης η εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, μελέτη εξειδίκευσης προδιαγραφών, υπηρεσίες εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και πιλοτικής λειτουργίας.
Με την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Κω, με την επίβλεψη και καθοδήγηση του Αντιδημάρχου κ. Χατζηκαλύμνιου και του Εντεταλμένου Πολιτικής Προστασίας κ. Μαραγκού, θα εντοπίσει και αποτυπώσει με ακρίβεια τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας χρησιμοποιώντας νέες προηγμένες τεχνολογίες και στη συνέχεια θα συντάξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τις περιοχές στις οποίες εντοπίζονται προβλήματα.
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του, από το Μαστιχάρι έως και την πόλη της Κω (54 τετραγωνικά χλμ), που αποτελεί και την περιοχή παρέμβασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω