Τι ψάχνεις;
Θέμα
Συζήτηση
Συλλογή Υπογραφών
Ψηφοφορία
Ερώτημα προς το Δήμο
Ανακοίνωση
Απόφαση
Όλα
Σε ποιά κατηγορία;
Περιβάλλον
Καθαριότητα
Φωτισμός
Τεχνικά
Πιστοποιητικά
Αστυνόμευση και Άδειες
Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη
Τουρισμός
Απόδημοι
ΑΜΕΑ
Άδειες Κ.Π.Υ.Υ.Ε
Όλες
Άνθρωποι, Κοινότητες και Διαβίωση
Βεβαιώσεις
Δημόσια Διοίκηση
Δημόσιες Συμβάσεις
Όλες
Σε ποιά περιοχή;
Δήμος Κω
Δημοτική Κοινότητα Κω
Τοπική Κοινότητα Αντιμάχειας
Τοπική Κοινότητα Καρδάμαινας
Τοπική Κοινότητα Κεφάλου
Τοπική Κοινότητα Ασφενδιού
Τοπική Κοινότητα Πυλίου
Αντιμάχεια
Μαστιχάρι
Καρδάμαινα
Κέφαλος
Καμάρι
Κάμπος
Όνια
Ασφενδιού
Ζηπάρι
Άγιος Δημήτριος
Λαγούδι - Ζια
Λινοπότης
Τιγκάκι
Πυλί
Μαρμάρι
Κως
Όλες
Προσδιόρισε ημερομηνία
2021
2020
2019
2018
2017
Όλα τα έτη
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
Όλοι οι μήνες
Δώσε λέξη - κλειδί
 

Δελτίο Τύπου 15/02/2021 Αντίδραση Δήμου Κω στη δήμευση των ιαματικών πηγές

Δημοσιεύτηκε : Δευτέρα, 15-02-2021
Κατηγορία/ες : Νέα Γενιά, Περιβάλλον, Ποιότητα Ζωής - Διοικητική Εξυπηρέτηση, Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός, Ανάπτυξη - Δημόσια Έργα - Πολεοδομία, Απασχόληση, Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη, Τουρισμός, Απόδημοι, ΑΜΕΑ
Συνημμένα αρχεία:
2021 02 15 ΔΤ για ιαματικές πηγές.docx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την απόλυτη αντίθεση του εκφράζει ο Δήμος Κω στο σκέλος υπό κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο δημεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές των Δήμων, όπως οι ιαματικές πηγές, δίχως λόγο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον τρόπο αξιοποίησής τους και δίχως όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Η σχετική πρόβλεψη, στο σχέδιο νόμου, αναφέρεται στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας, ελεγχόμενης από το Κράτος κατά 80%, με υποχρεωτική μεταφορά σε αυτή όλων των ιαματικών πηγών.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζήτησε από τον Πρόεδρο Ιωάννη Καλλούδη, να συγκαλέσει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο, για αυτό το θέμα, αύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Ο Δήμαρχος Κω άμεσα εξέφρασε την αντίθεσή του, μόλις γνωστοποιήθηκαν προ ημερών οι προθέσεις του Υπουργείου Τουρισμού, κάνοντας λόγο για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των τοπικών κοινωνιών και μεταφορά πλούτου σε συγκεντρωτικά σχήματα, τύπου υπερταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε εισήγησή του ως Πρόεδρος στην Τοπική Ένωση Δήμων Δωδεκανήσου, που συζήτησε αυτό το θέμα, όσο και στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές, την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε το οξύμωρο της υπόθεσης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, από τη μια να δίνεται στους Δήμους δυνατότητα συγκρότησης Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, για την ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητάς τους, και από την άλλη να τους αφαιρούνται μείζονος σημασίας πλουτοπαραγωγικές πηγές για την τουριστική ανάπτυξή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες μετά, αφότου έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου, κορυφώνονται χωρίς καμία εξαίρεση οι αντιδράσεις των Δήμων που διαθέτουν ιαματικές πηγές όσο και των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμος μας αντιδρά σε όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν προχωρήσει στο έργο συντήρησης και επανάχρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων στα «Θερμά», που ανήκει όπως και η ιαματική πηγή στην ιδιοκτησία του.

Γραφείο Τύπου